ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Русия спря доставките на петрол по тръбопровод за Полша

Русия спря доставките на петрол за Полша през тръбопровода „Дружба“, заяви главният изпълнителен директор на полския енергиен холдинг PKN Orlen в събота, добавяйки, че ще бъдат използвани алтернативни източници, за да запълни разликата.

Спирането на доставките по тръбопровода – който е освободен от санкциите на ЕС, наложени на Русия – дойде ден, след като Полша достави първите си танкове Leopard 2 на Украйна.

„Ние ефективно осигуряваме доставките. Русия спря доставките за Полша, за което сме подготвени. Само 10% от суровия петрол идва от Русия и ние ще го заменим с петрол от други източници“, заяви главният изпълнителен директор на PKN Orlen Даниел Обайтек в Twitter, цитиран от Дневник.

Компанията заяви, че може напълно да снабдява своите рафинерии по море и че спирането на доставките по тръбопровода няма да повлияе на доставките на бензин и дизел за клиентите.

От февруари, след изтичането на договора с руската „Роснефт“, PKN Orlen продължава да получава петрол по сделка с руската петролно-газова компания „Татнефт“. Както „Татнефт“, така и руският петролопроводен монополист за пренос „Транснефт“ не отговориха на искане на „Ройтерс“ за коментар какво се случва.

Спирането на доставките дойде, след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Варшава и Киев тази седмица в знак на подкрепа за Украйна една година след инвазията. В петък Европейският съюз одобри десетия пакет от санкции срещу Русия.
Портфолиото от доставки на PKN Orlen сега включва петрол от Западна Африка, Средиземно море, Персийския залив и Мексиканския залив, се казва в съобщението. Освен това има договор за доставка със Saudi Aramco от 2022 г.

Доставките по море достигат до Полша през „Нафтопорт“ – петролен терминал в Гданск на Балтийско море. Той може да получи 36 милиона тона петрол годишно, надвишавайки обемите, които могат да бъдат преработени от полските рафинерии, и отчасти се използва за доставка на петрол за рафинерии в Източна Германия, които са свързани с „Дружба“.

„Предвид капацитета на Нафтопорт и факта, че имаме и други маршрути за внос на моторни горива, клиентите няма да почувстват никакво въздействие, докато PKN Orlen е подготвен за това от месеци“, каза за „Ройтерс“ Матеуш Бергер, държавен секретар, отговарящ за стратегическата енергийна инфраструктура.

Снимка: © PKN Orlen

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина